Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Donovaly

Dátum konania: 23. 1. 2016

Trasa: Donovaly - kade tade - Kalište - kade tade - Donovaly (18 km).

Pešiaci

Štyria sme sa rozhodli v mrazivom počasí pokoriť vrch Zvolen Zvolen. Podľa smerníka mala cesta na Zvolen trvať 1,5 hodiny. Prvá tretina cesty bola prešliapaná a prejazdená bežkármi. Počasie krásne, ani konárik sa na strome nepohol. Začínajú lúky, cesta už nie je prešliapaná, preto ideme intuitívne k vrcholu. Výstup je namáhavý, miestami sa brodíme snehom ako lavínoví psi. Pod vrcholom Novej hole už poriadne fúka. Na Novej holi si obliekame všetky dostupné odevy, podchvíľou nás poryvy vetra riadne rozkývajú. Výhľady sú jedinečné. Janka si plnými dúškami užíva svoj narodeninový deň - krásne vidieť až za Kriváň. Foťáky nestíhajú a zamŕzajú. Pavol je premrznutý, nastupuje do kabínkovej lanovky nadol. My pokračujeme na Zvolen. Po troch hodinách túry zhodnotíme čas návratu a obraciame sa späť. Dolu kopcom sa zošmýkame – síce s časovým sklzom no našťastie bez ujmy na zdraví.

Zapísala Edita

Bežkári

Bežkári si zvolili len cieľový bod – Kalište. Ako k nemu je doteraz záhadou. Povedľa vlekov sme, miestami stromčekom, vybehli nad osadu Bully. Nespustili sme sa priamo dole, lež sme sa predierali po cestičkách. Pri kostole a či kaplnke sme sa zobuli a cez súkromné dvory prišli zasa na značenú trasu. Snehu bolo fajn. Stopa nás doviedla k vodárni. Tam zasa lyže dole. Cez les sme sa vyšvihli na lúky. Pozreli sme sa smerom na Šachtičky. Pri cyklistickom smerníku sme sa otočili. Cyklisti pripevňujú značky na rúru pomocou oceľovej pásky. Tieto boli povoľné ako „sociálne pracovníčky“. Krútili sa veselo okolo tyči. Vrátili sme sa späť. Natrafili sme na pešiu značku na Kalište.

Trápime sa v hlbokom snehu. Nakoniec prichádzame na nádherne upravenú stopu. Je zamrznutá. Drží dobre. Slnko nás oslepuje. Veľa sme sa na nej nepovozili. Značka nás odvádza k vypálenej dedine. Klesáme lesom. Sneh zachytili mohutné ihličnany. Zo sklzníc vyrábame slíže. Zasa sa odstrojujeme. V Kališti je božský pokoj. Sadáme si na slnkom prehriate priedomie. Energiu dopĺňame z batohov. Z pokoja nás vyrušil veľký pes. Potraviny sme rýchlo skryli do vakov. Našťastie mal aj svojich pánov.

Z Kališťa odchádzame vedľa poľnej nemocnice. Nebolo tu nikoho. Aj tu štrajkovali sestričky. Pri žltej značke nás sykotom upozorňuje poľovník, že sme sa dostali do sféry ich záujmu. Čakať by sme mali cca ¾ hodinu. Čakať sme aj začali, ale nevydržali sme. Po ceste pokračujeme ďalej. Pri druhom stanovišti sa rozprávame s ďalším poľovníkom. Ten vraví, že ráno tadiaľ prebehla svorka vlkov a tak neočakáva žiadny výstrel. Znovu sme sa dostali do upravenej stopy. Je to rozdiel. Zastavujeme sa až pri opustenej stavbe na Kráme. Otáčame sa na cestu domov. Ideme trochu inak. Trasa je vyjazdená. K autobusu prichádzame 30 minút pred odchodom. Reštauráciu nestíhame. Zasa sme ušetrili. Zjazdári boli spokojní. Trať bola trochu zľadovatená. Boli však natoľko skúsení, že to prežili bez ujmy.

Zapísal Peter.

Fotografie z podujatia Donovaly.