Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Kostolec

Dátum konania: 8. 11. 2014

Trasa: Podhradie – Dolina – Kostolný vrch – Gonove lazy – Skalka – Kostolec – Moravany – Piešťany (25 km).

Ranný dážď dával tušiť, že veľa turistov nepríde. Niektorí vraj aj museli čistiť zemiaky na predvolebný guláš. Viacerí si povedali: „Ak na stanici, nikto nebude, pôjdem domov.“  Tak sa nás tam nazbieralo celkom 12 ľudí.

Trasa viedla po modrej turistickej značke z Podhradia. Pri lyžiarskom svahu sme sa zastavili pozrieť jaskyne Opálená skala a Samov skok. Stále sa nájdu turisti, ktorí ich nepoznajú. Ďalej sme pokračovali už len po značke. Okolo Úhradu, cez Sedlo Holé Brehy, kde bojnianski s tesárski turisti chodievajú na jar obdivovať snežienky a poniklec. Zostúpili sme do Doliny. Pri Dominovej kopanici sme chvíľu hľadali značku. Od nepríjemného sychravého počasia mnohým už aj poriadne vyhladlo. Zachránil nás prístrešok pod Kostolným vrchom, kde sme obedovali, ochutnávali koláče a fotili sa.

Cesta nás ďalej viedla jesenným lesom s pekne sfarbenými listmi, len škoda, že chýbalo slnko. Na záver sme vyšli na vrch Skalka a zbehli do dediny Hubina. Značka vedie cez lúky, ktoré viac a viac zarastajú a šípkové a trnkové kríky sa nevyhýbajú ani turistickým chodníkom.

Turisti s dobrými kolenami ešte vyšli na Kostolec - Slovanské sídlisko. Žiaľ, je v zúboženom stave. Kolová hradba popadaná, informačné tabule vyblednuté, žiadne lavičky, strmá cesta neupravená. Z hlavnej cesty žiadne informačné tabule. Všetko veci, ktoré by sa dali spraviť za lacný peniaz, či zadarmo, len by niekto musel chcieť … .

Turisti s boľavými kolenami pokračovali po asfaltke do Moravian nad Váhom nájsť dobrú kávu. V miestnej cukrárni sme sa znovu všetci stretli. Stále nám zostávalo dostatok času, tak sme pokračovali až do obce Banka, kde sme v ďalšej krčme počkali na autobus, ktorý nás šťastne doviezol späť.

Zapísal Peter ml.

Fotografie z podujatia Kostolec.