Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Topoľčianky

Dátum konania: 1. 5. 2013

Trasa: Topoľčany – sedlo Rakytka – Zubria obora – Topoľčianky – Skýcov - Topoľčany (80 km).

Kto mal to šťastie, tak neoslavoval prvý máj prácou, ale tradičným cyklovýletom na Deň otvorených dverí v Topoľčiankach.

Štart bol o 8,00 hod. ako obyčajne pred TESCOM. Prišlo nás 14. Ukázal sa aj náčelník, ktorému sa pri volejbale pokazil členok a tak nás prišiel odštartovať. Ukázal sa aj ďalší „členkár“ Oliver, ktorý sa počas „péénky“ prišiel pochváliť zánovným cestným bicyklom. Už po štarte sa pelotón rozdelil. Niekde za Baštínom sa trochu dávame dokopy. Pred Bošanmi úspešne obchádzame väčšie množstvo výmoľov. Trúbi na nás auto a obchádza nás cez protismer. Vhupne do viacerých výmoľov a počuť, ako mu plačú tlmiče. Prvé cvičné stúpanie za Bošanmi nás zase trhá. Čelo pelotónu sa v Klátovej Novej Vsi išlo posilniť do potravín. Medzitým nás míňajú cyklisti z konca pelotónu. Pred stúpaním na Rakytku nás čakajú. Asi preto, lebo nevedia kade. S Tónom a Máriom Kuchárom sa derieme dopredu. Vedúceho túry Mária sme určili ako záložný tým, ktorý dovedie koniec pelotónu. Po úspešnom zdolaní stúpania sa čelo pelotónu individuálne fotí. Na moje prekvapenie netrvalo dlho a asi po 5 min. prišiel do sedla aj posledný účastník výletu. Pri smerovníku sa spoločne fotíme. Skúšal som ho otočiť, aby videlo, kde to vlastne sme, ale nepodarilo sa.

Zo sedla nasledoval príjemný zjazd. Niekde dole, našťastie nie v zjazde, okúsil Igor JUNIOR Ď. tvrdosť asfaltu. Pribudli mu nejaké škrabance na nohe. Aspoň sa môže pochváliť v škole. Nasledoval oddych v zubrej obore. Po príchode ma prekvapila otvorená brána obory. Žiaden zubor tam nebol, asi všetci odišli niekam na dovolenku. Po krátkej občerstvovacej pauzičke pokračujeme do Topoľčianok. Dohodli sme sa, že sa počkáme na námestí. Na križovatke v Topoľčiankach tri naše účastníčky odbočili doprava a pokračujú na Zlaté Moravce. Neskôr sa ukázalo, že to má na svedomí Katarína.

Do Topoľčianoch sme dorazili o 12. hodine. Dali sme si 1,5 hodinovú pauzičku. Ihneď vyrážam k bufetu a po chvíľke radostne držím v rukách dve asi 30 cm bagety a dve pivá. Po občerstvení sme sa presunuli do parku do tieňa, pretože slnko neúprosne doráža na naše biele telá. Našli sme tu zbytok tímu. O 13,30 h. podľa plánu vyrážame po zelenej turistickej značke okolo žrebčínov. Cesta bola príjemná, slniečko príjemne pieklo. Pokochali sme sa pasúcimi sa koňmi.

Ďalšia naša už tradičná zastávka bola v krčme v Skýcove. Doplnili sme tekutiny a dohodli sme sa, že z rázcestia na parkovisku za Skýcovom pôjdeme po novej lesnej asfaltovej ceste. Na parkovisku sme sa počkali a púšťame sa po novej asfaltke. Zjazdári idú dopredu. V najrýchlejšej časti sa pozerám na tachometer. Ukazuje rýchlosť 67 km/h. Potom sa už radšej pozerám len na cestu. Na križovatke pri hlavnej ceste čakáme na cyklistov za nami. Časový odstup sa nám zdá byť veľký a tak telefonicky zisťujem, či niekde neodbočili. Dozvedel som sa, že Fero G. v zákrute spadol. Ideme naspäť zistiť ako to s ním vyzerá. Má poranenú ruku a zlomenú sedačku. Na bicykli už nepokračoval a domov sa odviezol na náčelníkovom Peugeote. Ostatní pokračujeme na dvoch kolesách domov.

Zapísal Fero K.

Fotografie Igor Ď.

Na pohotovosti nešťastníkovi z rany na lakti vybrali štrk, vyčistili ranu, zašili. Za pár dní bude schopný boja.

Fotografie z podujatia Topoľčianky.