Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Komárno

Dátum konania: 17. 6. 2012

Trasa: Topoľčany - Mojmírovce - Vlčany - Kolárovo - Komárno - Nové Zámky - Čechynce - Topoľčany (243 km).

S Máriom „Kuchárom“ sme si už minulý rok naplánovali trochu dlhšiu trasu – do Komárna. Chceli sme vyskúšať trasu dlhšiu ako 200 km. Čakali sme na priaznivú teplotu a ešte priaznivejší južný vietor. Nakoniec sme sa rozhodli, že pôjdeme 17. 6. 2012. Teplota bola vyššia než sme chceli a ani vietor nebol celkom taký, aký sme chceli.

Pred 06.00 hod. som bol pri TESCU. Zopár ľudí už netrpezlivo čakalo až sa otvoria dvere predajne. Nechápavo som na nich pozeral. „Rovnako nechápavo asi aj oni pozerajú na nás“ vysvetloval Mário. Vyštartovali sme priamo na Nitru. Vietor nefúkal, cesty boli prázdne. Pred Nitrou ma prekvapil nepríjemný juhovýchodný vietor. Nitra bola tiež prázdna a tak sme bez problémov prebrázdili mesto. Odbočili sme na Cabaj Čápor. S vetrom do chrbta sme tam o chvíľu boli. Odbáčame ma Mojmírovce. V Mojmírovcaich sme sa po 52 km na chvíľu zastavili. Na moje prekvapenie boli otvorené miestne COOP potraviny. Dopĺňame tekutiny a pokračujeme ďalej na Poľný Kesov, Rastislavice a Jatov. V Jatove sa navigácia nejak nemôže trafiť na Zemné a tak meníme pôvodný plán a pokračujeme cez Selice na Vlčany.

 Pred Vlčanmi nás čakala nepríjemná tabuľa „kompa nepremáva“. Ale našťastie premávala. Od ujka sme sa dozvedeli, že je málo vody v rieke, ale že nás ešte zoberie. Voda vraj klesla skoro o meter. Rýchlo nastupujeme, aby si to nerozmyslel. Pokračujeme ďalej a už je cítiť južný protivietor. V Kolárove si dávame prestávku. Tiež majú otvorené potraviny. Dokonca majú aj rožky. „Tešík“ uvítala ma predavačka pri saláme. Vonku pred krčmou sa posilňujeme. Rožky sú už „prezlového typu“, ale čo by som chcel v nedeľu.

Posilnení pokračujeme na Kamenicu, Hádovce. O 11,30 hod. vchádzame do Komárna. Tachometer ukazuje prejdených 120 km s priemernou rýchlosťou 29 km/h.

Teraz prišli na rad naše GEO-hladačské povinnosti. Najskôr sme išli pri Dunaj. Pozreli sme si železničný most, ktorý je v rekonštrukcii.

Po Dunajskej cykloceste sme sa priblížili k Jokaiho filagórii.

Samozrejme sme po Alžbetinom moste navštívili aj susedné Maďarsko.

Pozreli sme si aj Komárňanskú Kamennú Pannu. Pôvodne ukazovala „figu“ nepriateľovi. Toto gesto bolo posilnené latinskou vetou: Nec Arte, Nec Marte (ani ľsťou, ani silou), ktorá je napísaná na podstavci sochy. Vojaci ruskej armády jej odlomili pravú ruku a tým zničili pôvodný význam tohto symbolu. Našťastie socha bola zrekonštruovaná do svojej pôvodnej krásy, ruka s gestom „figa“ však bola nahradená rukou držiaci veniec.

Podarilo sa nám zablúdiť aj do zadnej časti pevnosti. Je tu niekoľko celkom pekných obchodov a skladov.

Potom sme hľadali nejakú reštauráciu. Mário si výslovne neželal „ázijskú“, no a keďže sme inú nenašli, tak sme skončili v nej. Číňanka nevedela, čo je radler – citrónové pivo , tak sme jej to vysvetlili. O objednanie „grapefruidového“ sme sa už nepokúšali.

Po posilnení sme o 14.30 hod. vyrazili z Komárna priamo po hlavnej ceste do Nových Zámkov. Cesta je frekventovaná, ale na výber nebolo. V Nových Zámkoch sme sa nezastavili, prestávku sme si urobili v Bánove, v miestnom pohostinstve. Posilnili sme sa nealkopivami, vypil som Margotku, ktorú som mal od rána vo vrecku. Mário si išiel nabrať vodu do fliaš a keď sa vracal, tak ma upozornil, aby som nechodil na WC, ale aby som si vodu radšej vypýtal. Musel som si umyť ruky a tak som ho neposlúchol. A to bola chyba. Vo WC bol neznesiteľný smrad, WC „zašpinené“ a nefunkčné. Bál som sa tam niečoho chytiť a tak som rýchlo vybehol do výčapu.

Z Bánova sme pokračovali na Šurany, Úľany nad Žitavou, Veľký Cetín. V Čechynciach sme si spravili občerstvovaciu pauzičku. Navigácia signalizovala ešte asi 42 km do Topoľčian. Občerstvil som sa v poradí 9. a 10. pivom a potom sme už bez prestávky pokračovali až do Topoľčian.

Trochu štatistiky:

Celkovo vrátane „exkurzie“ po Komárne sme prešli 242,9 km priemernou rýchlosťou 26,7 km/h.