Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

22. - 26. 2. 2012 Oravice

Dátum konania: 23. 2. 2012

Trasa: Rôzna - podľa chuti (0 km).

Koniec februára v znamení zimnej turistiky - na lyžiach, pešo i vo vode,
užili si niektorí „Žochári“ v pohode… .

V stredu 22. 2. 2012 v neskorých popoludňajších hodinách sme z „teskového“ parkoviska v Topoľčanoch vyrážali na viacdňovú akciu na Oravu, v počte 19 účastníkov v  4 autách + 2 ďalší účastníci sa vybrali už v stredu dopoludnia, aby našli a vyhriali chatu Olina, ktorá bola cieľom našej cesty .

Vzhľadom k počtu účastníkov mali byť v Oraviciach chaty dve, ale v  poslednej chvíli sa to trošku zvrtlo a jedna chata bola vo Vitanovej …. Nevadilo, rozumne sa dohodlo kto –kde –a ako a vyrazili sme za snehom . Cesta slušná, pomaly sa stmievalo a na Oravu sme prichádzali už celkom za tmy. Jedna skupina – 2 autá- zostali vo Vitanovej. Ostatní sme pokračovali o kúsok ďalej, kde nás čakalo prekvapenie – krátky ale strmý a zľadovatený kopček - posledný úsek cesty, zjazdný iba s reťazami- takže posádka von, reťaze nahodiť a potlačiť a povedané slovami básnika:

Cesta k cieľu trošku náročná,
Vítala nás však nádherná obloha nočná
Hviezdičky a mesiac jasne svietili
Keď sme sa pešo k Oline ( naša chata ) blížili… .

Všade sneh a „náledí“
Ale chata v pozadí….
A na chate kamaráti naši známi,
Vítajú nás s kalíškami… .

Stretli sme sa v Oraviciach celá skupina,
Turistická akcia sa dobre začína.

Ďalšie 4 dni sa niesli v znamení lyžovania-či už na peknej zjazdovke s vyhrievanou sedačkou na Oraviciach a s výhľadom priamo do bazénov alebo na zjazdovkách v Spálenej doline a vo Vitanovej…. bežkári si prišli na svoje v okolí Oravíc i Zuberca, niektorí využili príležitosť vidieť preteky v Záprahoch psov v Zuberci a vidieť aj oravský folklór v slovenskej dedine a okoštovať slovenské špeciality.

K večeru sme sa postupne schádzali v oravických bazénoch, kde sme zrelaxovali naše ulyžované svaly a vyhrievali sme sa v teplej vodičke, vírili vo vírivkách… a tešili sme sa na večerné premietanie zaujímavých Barabášových filmov na našej chate Olina – spolu s turistickou jednotkou zo spriatelenej chaty z Vitanovej. Pri dobrom čaji, koláčikoch, Peťovej melencovej polievke, ale aj slivovičke a chlebe s diviačou masťou s cibuľou ( dobré jedlo našich predkov ) sme sa družne a svorne tešili zo vzájomnej prítomnosti… . Bolo naozaj fajn… .

Užili sme si peknú prírodu, slniečko, dážď i trochu vetra na vrchole oravického kopca.

Ku koncu pobytu však aj trochu smoly – Editka mala úraz na svahu, keď do nej vrazil neopatrný poľský lyžiar a zhodil ju na zem – poranila si rameno a nechtiac spoznala aj pohotovosť nemocnice v Trstennej, kde musela byť ošetrená. Našťastie nám ju – Editku - vrátili večer na chatu a liečili sme jej bolesti dobrým kalíškom – my nezranení sme zvládli tých kališkov viac, aby ju rameno toľko nebolelo.

Ani sme sa nenazdali a blížila sa nedeľa - deň nášho odchodu. Tí vytrvalejší vo Vitanovej ešte dopoludnia lyžovali a užívali si sneh . My ostatní sme postupne zbalili a rozlúčili sa s Olinou ( chatou )…Cestou do Topoľčian sme sa krátko ešte zastavili v Tvrdošíne, kde sme chceli pozrieť rímskokatolícky drevený kostolík Všetkých svätých z prvej polovice 15. storočia, ktorý je zapísaný v zozname UNESCO - videli sme ho však iba zvonka, pretože bol zamknutý, musíme prísť v lete, vtedy tam majú aj otváracie hodiny na prehliadku.

A čo na záver? Iba stručne konštatujem
Akcia sa vydarila, všetci sme sa tešili
Na bežkách či na zjazdovke dobre sme sa bavili. (Aj unavili.)

Oddýchli si naše hlavy a zrelaxovali i svaly.
Pár dní sme sa dobre mali
V Oravických bazénoch a vírivkách
Odplávali naše starosti a problemy do diaľ… .

A čo o rok? Plánujeme… . zatiaľ… .

Zapísala Milada.

Fotografie z podujatia 22. - 26. 2. 2012 Oravice.