Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2024).

Meterorit v Rumanovej

Dátum konania: 6. 8. 2011

Trasa: Topoľčany – Ludanice – Horné Obdokovce – Čermany – Lehota – Báb – Rumanová – Zbehy – Veľké Ripňany – Obsolovce – Topoľčany (116 km).

Hlavným cieľom našej dnešnej túry bola Rumanová, kde v roku 1994 našli 4,3 kg ťažký meteorit. Okrem toho nášmu záujmu nemali ujsť parky v Šuriankach, v Bábe a Rumanovej.

Štart je naplánovaný na 9. hodinu, ako obyčajne pri TESCU. Zišlo sa nás 10. Náčelník pre chorobu nemohol a tak nás prišiel iba odštartovať. Prišiel aj nový člen – syn Mária kuchára – Junior. Vyštartovali sme o 09.09 hod. Máriovi kuchárovi sa už na obchvate Topoľčian rýchlosť a členitosť terénu zdala byť slabá a tak sa oddelil – zvolil trasu na Hlohovec. Spoločne ideme cez Ludanice, kde sa pripája Mário s bratom. Mierny kopec pred Bodokom trhá pelotón. Pri slivkovom sade sa pripája Peťo M. Pokračujeme cez H. Obdokovce smerom na Šurianky. Fúka nepríjemný „ľavopredný“ vietor. Niet sa kde ukryť a tak musí ťahať každý za seba. Pelotón sa trhá. V Šuriankach sa Peťo M. márne pokúša nájsť plánovaný park. Niekto navrhol, že by sme mali dodržiavať pitný režim a tak volíme krčmu, kde čakáme zvyšok pelotónu. Čo už, pitný režim treba dodržať – zdravie je prednejšie.

Úspešne sme dorazili až do Zbehov. Za Lužiankami odbáčame doprava a na ťahu na Hlohovec sa Peťo M. pokúša nájsť na našich GPS nejakú bočnú cestu. Tiež márne. A tak pokračujeme po asfaltke na Lehotu a Veľké Zálužie. Po vetre sa ide dobre, ale kopcovitý terén trhá pelotón. Na niektorých kopcoch sa čakáme.

Ďalším cieľom je Báb. Peťo M. povedal, že na začiatku obce Báb je park s dobrou reštauráciou. Štyria sme to nejak prehliadli a púšťame sa asi 1 km kopcom s 12 % klesaním dolu do dediny. Telefonát od Mária nás vracia naspäť a tak si tento kopec skúšame aj z druhej, náročnejšej s strany. V reštaurácii je akcia a tak je dosť stolov rezervovaných. Obsluha je však rýchla a tak sa po chvíli na mňa usmievajú fazule z polievky. Aby sme nezamestnali kuchára náročným jedlom, vyberáme si bryndzové halušky – množstvo je slušné – 400 g.

Po doplnení paliva pokračujeme do obce Rumanová, kde je náš hlavný cieľ - miesto dopadu meteoritu. Pri ceste je informačná tabuľa, neďaleko nej je smerová tabuľa dokonca s GPS súradnicami. O 13.40 hod. sme dosiahli hlavný ciel našej dnešnej výpravy. Je tu malý rybník, kde sa miestni rybári pokúšali niečo uloviť. Z prameňa si dopĺňame vodu do fliaš.

Po prašnej poľnej ceste sa vraciame na asfaltku a pokračujeme cez Rišňovce na Zbehy, kde má byť podľa Peťa M. „nie dobrá ale tá najlepšia zmrzlina“. Pelotón sa v mierne členitom teréne znovu trhá. Čelo pelotónu prichádza do obce Zbehy, kde je pizzéria so zmrzlinou a oproti nej stánok so zmrzlinou. A máme tu problém – ktorá je tá najlepšia ? Chceli sme sa opýtať predavačky, no vtom dorazil aj Peťo M. a problém vyriešil. Bola to tá v stánku.

Zo Zbehov pokračujem na Veľké Ripňany. Vietor fúka zozadu a tak má Mário nutkanie trochu prevetrať bicykel. S Tónom a juniorom sa pridávam k nemu. Ideme 35 – 40 km rýchlosťou. Dohodli sme sa, že pelotón počkáme vo V. Ripňanoch na odbočke na Obsolovce. Tam sme čakali 15 minút, čo sa mi už nezdalo a cítil som od pelotónu zradu. Nedočkali sme sa a tak pokračujeme cez Obsolovce na H. Obdokovce. Pri slivkovom sade sme dobehli odpadlíkov z pelotónu. Jano Č. prezradil, že išli po panelovej ceste. Na rovinkách už pelotón nie je vidieť a tak výletným tempom pokračujeme do Topoľčian.

Štatistika:

Zapísal Fero.