Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany

KST Žochár Topoľčany

Turistický klub priateľov prírody, cyklistiky, lyžovania. Každý je vítaný.

Tlačivo pre 2% dane pre KST Žochár Topoľčany (2023).

Vysoké Taury (Rakúsko) 18. – 26. 8. (aktualizácia č. 1)

Predbežný program výletu do pohoria Vysoké Taury v Rakúsku.

Na základe predpokladaného počtu účastníkov 10 +/- 2, padlo logické rozhodnutie, že pôjdeme autami. Počet áut a ich posádky sa ešte upresní.

Chceli by sme sa pokúsiť najmä o vrcholy Grossvenediger (3662 m n. m.) a Grossglockner (3798 m n. m.). Vzhľadom k nadmorským výškam týchto vrchov uvažujeme o postupnom výstupe a zostupe, ktorý bude rozdelený na viac dní. Dôvodom je, že nadmorská výška obcí, z ktorých budeme vychádzať a do ktorých sa budeme vracať je okolo 900 m n. m., takže prípadný výstup, či zostup za jeden deň by znamenalo prekonať prevýšenie okolo 2700 metrov, čo významne prekonáva bežný Vysoko Tatranský štandard (1500 výškových metrov na akýkoľvek vrchol vo Vysokých Tatrách). Do pripravovaného programu je zaredený aj jeden deň, ktorý bude možné využiť na oddych.

Drobná zmena programu:
Vrchol Grossvenedigeru neabsolvujeme ako prechod (z jednej chaty na druhú chatu), ale vrátime sa na tú chatu, z ktorej vyrazíme. Takto ušetríme jeden deň, počas ktorého pôjdeme na iný vrchol (možno Grosser Geiger). Zároveň sme zrušili ubytovanie v kempe v mestečku Zell am See. Druhá časť výletu: Grossglockner zostáva zatiaľ bez väčšej zmeny.

Stále nevieme aké bude počasie. Ak dobré, prvá časť programu by sa už meniť nemala.

V pohorí Vysoké Taury sa nachádza cez 300 vrcholov s výškou nad 3000 metrov, 342 ladovcov, 551 jazier a 26 veľkých vodopádov (menších je bezpočet), takže netreba sa báť, aj v prípade zmeny programu sa určite nudiť nebudeme.

Plán na jednolivé dni:

  1. sobota skoro ráno (18. 8.) cesta do Rakúska (cesta by mala trvať cca 7,15 hodiny - pre viac info o ceste, kliknite na odkaz "cesta do Rakúska") a ešte ten deň výstup a ubytovanie na chate Kürsingerhütte,
  2. nedeľa (19. 8.) vrchol Großvenediger (3 662 m n. m.) a späť na chatu Kürsingerhütte,
  3. pondelok (20. 8.) vrchol Großer Geiger (3 360 m n. m.) a späť na chatu Kürsingerhütte,
  4. utorok (21. 8.) vrchol Gamsspitzl (2 888 m n. m.) a späť na chatu alebo voľný deň na chate Kürsingerhütte,
  5. streda (22. 8.) presun autami pod Großglockner do obce Kals am Großglockner ubytovanie na chate Lucknerhütte (mapka),
  6. štvrtok (23. 8.) výstup na hrebeň a ubytovanie na chate Erzherzog-Johann-Hütte vo výške 3 454 m n. m,
  7. piatok (24. 8.) vrchol Großglockner a zostup na chatu Stüdlhütte (ak by bola obsadená, tak na Salmhütte),
  8. sobota (25. 8.) zostup na chatu Lucknerhütte,
  9. nedeľa (26. 8.) návrat na Slovensko.

Ceny
Ubytovanie na chate Kürsingerhütte 30 €/osoba/noc, nepovinná polpenzia 37 €/osoba/deň. Na tejto chate budeme štyri noci. Ďalšie štyri noci budeme na iných chatách. Ceny na týchto chatách budú podobné. Možno vyššie, možno nižšie.

Časť Großvenediger 
Štyri noci strávime na chate Kürsingerhütte. Pokúsime sa o vrcholy Großvenediger (3 662 m n. m.), Großer Geiger a Gamsspitzl (2 888 m n. m.). Kto si bude chcieť urobiť deň voľna, tak sa nezúčastní jedného výstupu. Mapka chaty a okolia.

Časť Großglockner
Zídeme z chaty a komplente sa presunieme do obce Kals am Großglockner. Ešte v ten deň sa ubytujeme na chate Lucknerhütte. Ďalej podľa harmonogramu.

Povinná výstroj a výzbroj
V nadmorskej výške okolo 2 800 m n. m. už v Alpách nikdy neprší, ale len sneží. Je potrebné rátať s normálnymi zimnými podmienakmi, ako aj pochodmi cez ladovce.

Ďalšia odporúčaná výbava: