logo KST Žochár Topoľčany

Sekcia: receptúry na túry

Grlík

Pôvodný názov „rezy Orlík“ – pri nepozornom prepise vznikol Grlík.

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky,
  • 200 g práškového cukru,
  • 2 vajcia,
  • 200 g masla,
  • 2 lyžice medu,
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny rozmiešať v 2 lyžičkách mlieka.

Na orechovú zmes:

  • 300 až 350 g vlašských orechov nasekaných na štvrtinky,
  • 80 g práškového cukru,
  • 120 g masla,
  • 3 lyžice medu.

Na krém:

  • 3 dcl mlieka,
  • 1 a 1/2 lyžice hladkej múky,
  • 1 a 1/2 lyžice Solamylu,
  • 200 g cukru,
  • 250 g masla,
  • 1 vanilkový cukor.

K tomu:

  • 1 dcl rumu.

Cesto: všetko vymiešame na hladké cesto. Rozdelíme na dve polovice. Polovicu cesta rozvaľkáme a dáme upiecť na vymastený a múkou vysypaný vyšší plech.

Orechová zmes: orechy nasekáme na drobno nožom /alebo v sáčku rozdrvíme valčekom na cesto/. Na panvici nasucho trocho opražíme, pridáme cukor, maslo, med. Necháme trochu vychladnúť. Druhé cesto rozvaľkáme na pečiacom papieri a navrstvíme orechovú zmes. Dáme upiesť.

Plnka: z mlieka hladkej múky a solamylu uvaríme hustú hladkú kašu. Cukor maslo a vanilku vyšľaháme a vmiešame do vychladnutej kaše spolu s trochou rumu.

Na spodný upečený plát navrstvíme plnku, na ňu dáme druhý plát s orechovou zmesou a dáme do chladničky alebo špajze. Na druhý deň krájame.

Uložíme do dózy, vynesieme na kopec a mlsáme – vedúceho ponúkneme ako prvého aby sa mu ušlo.

Od Rôzne