logo KST Žochár Topoľčany

Sekcia: receptúry na túry

Čergovské sušienky

Turistami vyskúšané v máji 2015 na Čergove.

Potrebujeme:

  • 300 g polohrubej múky,
  • 200 g ovsených vločiek,
  • 400 g kryštálového cukru,
  • 200 g mletých orechov,
  • 150 g masla alebo rastl. tuku,
  • 2 lyžice medu,
  • 50-100 ml teplej vody,
  • 1,5 lyžičky sódy bikarbony.

V mise zmiešame múku, vločky, cukor, orechy. Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo, pridáme med, teplú vodu, sódu bikarbonu a premiešame. Spojíme so sypkou zmesou a vypracujeme cesto. Podľa potreby opatrne po lyžičkách pridávame teplú vodu, aby sa cesto dalo dobre tvarovať. Z cesta vypracujeme guľky a uložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Guľky umiestnime ďalej od seba, pretože cesto sa mierne roztečie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 12 minút pri teplote 160 stupňov.

Dobrú chuť.